Mord og mordtrusler samt tale om hetz fra den nationale regimekontrollerede tv-kanal TVPs side har desværre præget polsk politik i starten af det, der populært kaldes et supervalgår i Polen. EU-Parlamentsvalg i maj, valg til parlament i efteråret og valg til præsidentposten i 2020. Valg, der ventes at blive tætte.Valgkampen til det polske parlament blev allerede skudt i gang primo marts, hvor Jaroslaw Kaczynski var på banen med en række nye sociale tiltag med slogan som ”Polen skal være for alle, og ikke kun for de få lød det” og ”Folk med tomme lommer er ikke frie”.

Chefredaktør for verdens første bilaterale nyhedsmedie Polennu.dk, Jens Mørch, tog os med gennem  de seneste 100 år i Polen fra 1918, hvor Polen genopstår efter 123 år og frem til i dag. Store mærkedage som i 1939 hvor Tyskland og Rusland deler Polen, 1943 hvor USA og Storbritannien bliver enige om, at Rusland “får” Polen, hvordan der blot to år efter bliver indført kommunisme, gennem oprør i GDANSK til militæret i 1981 overtager kontrollen. Det første frie valg i Polen afholdes den 4. juni 1989 – en stor dag, der dog bliver lidt overset, fordi det er sammenfaldende med studenteroprøret i Kina. Året efter bliver Lech Walesa præsident. Vi får hele historien om Kaczyynski-brødrene, der starter partiet PIS, ryger ud og ind af regeringer indtil Lech Kaczcynski bliver præsident i 2005 og Jaraslaw Kaczcynski statsminister i 2006. Donald Tusk overtager i 2007 og Lech Kaczcynski dør i 2010 i et flystyrt. I 2015 er den siddende præsident så sikker på genvalg, at han end ikke gider føre valgkamp og han taber – uventet – til Andrezej Duda, der sad i Europaparlamentet  (i gruppe med Messerschmidt).

Økonomisk er Polen en vækstmotor – en driver – vi skal lægge mærke til. De er kravlet langt op ad stigen, men de står i dag i en situation med eklatant mangel på arbejdskraft: ”Giv os vores folk tilbage” lyder det.

Der synes dog ikke at være den store grund ti lbekymring. Økonom og chefredaktør for Euroinvestor, Lars Christensen, satte fokus på den polske økonomi, der har taget en sensationel drejning. Polen har oplevet en betydelig vækst i mange år og det ser stadig fornuftig ud.  Trods urolighederne synes der ikke at være grund til bekymring.