I år er det præcis 100 år siden, at de første grundsten til Novo blev lagt. Det er samtidig året, hvor Novos markedsværdi oversteg det samlede danske BNP, og Novo blev Europas mest værdifulde selskab.

Det er værd at markere. Novos betydning for ikke bare sundheden men også økonomien er kolossal. Det er ikke for sjov, når Novo nævnes over 30 gange i den seneste Økonomiske Oversigt. Og Novo har ikke alene enorm betydning for dansk økonomi. Det har den formentlig også for verdensøkonomien.

Vi ved i dag, at den stigende overvægt i USA ikke bare har betydning for sundhedsudgifterne men også for produktiviteten og amerikanernes arbejdsmarkedssituation, herunder fraværsprocenter, løn mv. Et godt bud er at halveres antallet af overvægtige i USA, vil USA’s BNP stige med 2 pct. 

De finansielle markeder fortæller os også en historie. Mens Novos aktiekurs er steget med astronomiske 45% i år, er de amerikanske fødevareaktier faldet med omkring 10%. Muligvis et tilfælde men måske også en helt ny fortælling. Det kan være en indikation af, hvor store makroøkonomiske effekter, vi må forvente af Novos diabetes- og slankemedicin.

Vi vil på dagen sætte fokus på Novo som et makroøkonomisk fænomen, på om dansk økonomi er blevet for afhængig af Novo, på hvor dansk økonomi ville stå uden Novo, på om Novos succes kan sammenlignes med et olie- eller ”guldfund”, på om Novo også får betydning for verdensøkonomien osv. Kort sagt på eventyret og på om det hele er for godt til at være sandt.

Danske Banks cheføkonom Las Olsen vil give sit bud på de makroøkonomiske forhold i Danmark, Lars Christensen på Novos betydning for verdensøkonomien i forbindelse med den stigende overvægt og så afslutter vi med en fortælling om Novo i billeder, hvor Birgit Lyngbye Pedersen, der udover at have illustreret bogen ”Novo Nordisk” har tætte aner, der fører os tilbage til udbryder-brødrene, der dannede Novo terapeutiske laboratorium, der i 1989 fusionerede med Nordisk insulin laboratorium. Et spændende stykke Danmarkshistorie.

Arrangementet foregår i Akademisk Arkitektforening, Åbenrå 34, 1124 Kbh K., i “Zuber-salen” på 1. sal.     

Der er indgang fra baggården via receptionen. Blot 300 m fra Nørreport st. 

Tilmelding: https://www.conferencemanager.dk/novonordisk-4586

Tak til Akademisk Arkitektforening for at stille lokaler til rådighed.

Medlemmer af Økonomisk Politisk Netværk er sikret adgang – ellers efter princippet “Først til mølle”.  
Hvis du har spørgsmål eller problemer med tilmeldingen så ring eller skriv til Lisbeth på 30161097 el. lgh@oekpol.net